Pohjois-Savon Muisti ry:n blogi

Muutos on mahdollisuus!

Perjantai 27.3.2020 klo 6.02 - Tarja Kesälahti, vartaistoiminnanohjaaja

90526763_604536016793355_7786426599821279232_n.jpgEipä sitä voi tästä ihmeellisestä ajasta olla kirjoittamatta tähän blogiinkaan. Elämämme on varmaan jokaiselle nyt yhtä suurta muutosten sumaa. Tarvittais melekoinen tokka tukkimiehiä tämä muutosten suma selvittämään. Mutta sellaista ei ole, meidän on itse selvittävä tästä ajasta.

Karanteeni, eristys, liikkumisten rajoittaminen. Todella huolestuttavia asioita meille, jotka olemme jo huomisenkin suunnitelleet. Olemme luoneet itsellemme arjen, jossa meillä on hyvä olla ja joka toimii meillä. Sitten yhtäkkiä huomaamme muutoksen saapuneen. Saamme suosituksia siitä, miten meidän tulisi elää elämäämme tässä muuttuneessa tilanteessa. Ja mitä me teemme?

Käynnistämme itsessämme muutosvastarinnan. Meissä syttyy uhma. Emme halua luopua saavutetuista eduista. Haluamme pitää kiinni rutiineista, joita olemme luoneet. Vaikka elämä on ollut kiirettä ja stressiä on syntynyt päivittäin, muuttuneen tilanteen luoma hidastamisen pakko ajaa meidät melkein paniikkiin.

Vaikka olemme jo kauan tiedostaneet hidastamisen tarpeen, niin tämä tilaisuuden tuoma muutos ahdistaa meitä kuitenkin. Miten täytämme ajan? Miten vietämme päivän, miten vietämme viikon, miten vietämme kuukauden? Miten kauan meidän tulee sietää tätä muuttunutta tilannetta.

Muutosvastarinta on aina ja joka kerta yhtä hämmentävä. Olipa asia sitten moka ruoanvalmistuksessa tai maailmanlaajuinen pandemia. Haluamme roikkua kynsin hampain olemassa olevassa ja tuskailemme, kun asiat eivät mene niin kuin ennen, niin kuin suunnittelimme. Kun tietoyhteiskunta ja ääntäkin nopeampi tiedonkulku muokkaavat ajatteluamme ja kiihdyttävät suorituskykyämme, elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa kuin olisimme koko ajan pienessä muutosvastarinnan tilassa. Emme millään pysty käsittelemään kaikkea, saati että sisäistäisimme kiireen keskellä mitään asiaa. Mutta vastarintamaan on noustava!

Entäpä jos….

Entäpä jos ajattelimmekin toisin. Hidastaminen on meille kaikille hyväksi.

Entäpä jos emme pitäisikään vahvassa muutosvastarinnassamme kiinni suorittamisen tarpeesta. Hidastaisimme ja luopuisimme suorittamisesta. Antaisimme omantunnon soimata ihan rauhassa.

Entäpä jos istuisimme hetkeksi ja vain katselisimme ympärillemme. Näkyykö siellä asioista, jotka on hoidettava juuri nyt? Näkyykö ympärillä tyhjyys vai täydellisyys.

Entäpä jos yrittäisimme edes nähdä muutoksessa mahdollisuuden?

…. niin mitä sitten?

Tämä muutos on luonut meille mahdollisuuden.

Mahdollisuuden nähdä mahdollisuuksia, jopa mahdottomassa. Mahdollisuuden luoda uusia toimintamalleja omaan arkeen. Mahdollisuuden ajatella elämäämme uudesta näkökulmasta.

Tämä muutos on antanut meille mahdollisuuden hidastaa ja huomata! Älkäämme jättäkö sitä käyttämättä vain sen takia, että olemme muutosvastarinnan kuplassa.


Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muisti, muutos, kokemus, mahdollisuus, muutosvastarinta

Aivoja aktivoivaa kirjoittamista!

Perjantai 27.3.2020 klo 5.58 - Tarja Kesälahti, vartaistoiminnanohjaaja

Tervetuloa Pohjois-Savon Muistiyhdistyksen blogisivuille.

Tämä sosiaalisen median ja tietotekniikan yltäkylläisyyden aikana myös me olemme päätyneet toimimaan omalta osaltamme tietoteknisiä mahdollisuuksia hyödyntämään.

Ja haastammekin kaikki kirjoittamaan. Aivoterveytemme kannalta kirjoittaminen on hyvästä. Kirjoittaminen on kytköksissä kieleen, muistiin ja kaikkinensa tiedonkäsittelyyn aivoissamme. Käsinkirjoittaminen auttaa muodostamaan vielä voimakkaamman muistijäljen asiasta, jota kirjoitamme, kuin tietokoneella kirjoittaminen.

Blogiemme avainaihe on muutos ja muutoksen luoma mahdollisuus. Tätä ovat tervetulleita täydentämään omilla kertomuksillaan kaikki, joilla on jaettavana kokemuksia muutoksen luomista mahdollisuuksista. Tekstit voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen tarja.kesalahti@psmuisti.fi. Lisätietoja Tarjalta 0440661238.

Kirjoittamisessa ei tärkeitä ole oikeinkirjoitus, kirjakielinen ilmaus tai akateeminen tieteiskirjoitus. Tärkeintä kirjoituksissa on omakohtainen kokemus ja omannäköinen ulosanti. Rohkeutta tuoda esille mahdollisuuksia muutoksissa antaa voimaa monelle muulle, jotka kamppailevat samoissa muutoksissa.

Lämmöllä, ilolla ja innostuksella jäämme odottamaan kirjoituksianne!


Word_Art_1.jpeg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: muistisairaat, muisti, kirjoittaminen, muutos, mahdollisuus, aivoterveys, muisti,