Tietoa ja tukea


Toimiva muisti on tärkeä osa toimivaa arkea: tätä hetkeä, menneisyyttä ja tulevaa. Jokaisella meistä on kokemuksia myös muistin pettämisestä.

Toistuessaan unohtaminen ja muistihäiriöt herättävät kysymyksiä ja huolta siitä, mistä ongelmat johtuvat. Suurimmalla osalla unohtamisen taustalla on kiirettä, väsymystä ja keskittymisen tai motivaation puutetta.

Osalla kuitenkin ongelmat johtuvat etenevästä muistisairaudesta, johon on tärkeää saada ajoissa asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta.

Vuosittain etenevän muistisairauden diagnoosin saa yli 14 500 suomalaista ja kaikkiaan sairastuneita on Suomessa jo lähes 193 000. Kenenkään ei pitäisi jäädä sairautensa kanssa yksin.


Muistiliiton sivuilta löydät tietoa niin muistista, aivoterveydestä ja muistisairauksien ennaltaehkäisystä kuin muistisairauksien hoidosta ja kuntoutuksesta sekä edunvalvonnasta.

Terveillä elämäntavoilla voidaan tehokkaasti pienentää muistisairauden riskiä ja siirtää sairauden puhkeamista pidemmälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine ovat merkittäviä riskitekijöitä myöhäisiän dementialle ja Alzheimerin taudille. Kukin yksittäinen riskitekijä tuplaa riskin, ja kaikki kolme kuusinkertaistavat riskin verrattuna henkilöön, jolla ei ole yhtään riskitekijää.