Muistisairaus ja ravitsemus


Piirretty kuva, jossa kaksihymyilevää naista päydän ääressä. Hymyilevä mies seisoo heidän välissään tarjottimella voileipää ja maitolasi. Toisen pöydän ääressä istuvan nisen edessä ruoka-annos, salaattia ja voileipä.Aivoterveyden edistämisessä ja muistisairauksien hoidossa säännöllinen, monipuolinen ja terveellinen ravinto on keskeistä. Toimintakyvyn ylläpitäjinä päivittäisen ruuan ja juoman riittävä määrä ja laatu ovat tärkeitä, esimerkiksi kaatumisten ehkäisemiseksi. Jos yksipuolinen ruokavalio jatkuu pitkään arjen tottumuksena, se voi myötävaikuttaa myös muistisairauden etenemiseen ja ilmetä muutoksina käytöksessä. Puolisohoitajalla voi myös olla sairauksia ja toimintakyvyn alenemaa, joten perheen jaksaminen on tärkeää huomioida kokonaisuutena.

Maukas ja ravitseva ruoka on voimaksi, nautinnoksi ja iloksi jokaiseen virkeään päivään. Pohjois-Savon Muisti ry:n Muistin eväät - toimintaa ruuan voimalla -hanke tuotti paljon tietoa, jonka materiaalia alla.

Ohjeet ja oppaat ovat vapaasti tulostettavissa ja jaettavissa, kun Elä unoha evväitä -hanke/Pohjois-Savon Muisti ry mainitaan lähteenä.

Ohjeet

Oppaat

Vinkkejä ruokailuun ja arjen ruokavalintoihin:

Ruoka toimintakyvyn edistäjänä:

Ideoita arkiruuan valmistukseen:

Muuta hyödyksi