Muistisairaus ja ravitsemus
Aivoterveyden edistämisessä ja muistisairauksien hoidossa säännöllinen, monipuolinen ja terveellinen ravinto on keskeistä. Toimintakyvyn ylläpitäjinä päivittäisen ruuan ja juoman riittävä määrä ja laatu ovat tärkeitä esimerkiksi kaatumisten ehkäisemiseksi.
Kun ikääntyneen ihmisen muistisairaus todetaan,
ruokavalio on voinut olla jo pitkään yksipuolinen,
mikä on voinut myötävaikuttaa muistisairauden
etenemiseen ja lisätä käytösoireita.
Iäkkäällä puolisohoitajalla voi myös olla sairauksia ja toimintakyvyn alenemaa, joten perheen jaksaminen on huomioitava kokonaisuutena.
Vinkkejä ruokailuun:
- Joka päivä on hyvä syödä useita monipuolisia aterioita
- Jokaisen aterian on tärkeää sisältää proteiinipitoista ruokaa tai juomaa (kalaa, broileria, lihaa, munaa, maitotuotteita, papuja, linssejä tai herneitä ja lisäksi täysviljatuotteita) lihasvoiman ja luustoterveyden sekä ihon terveyden vuoksi
- Jokaisen aterian on hyvä sisältää täysjyväisiä viljatuotteita kuidun lähteeksi, samoin värikkäitä kasviksia, hedelmiä tai marjoja vitamiinienkin saannin turvaamiseksi
Maukas ja ravitseva ruoka on voimaksi, nautinnoksi ja iloksi jokaiseen virkeään päivään!
Pohjois-Savon Muisti ry:n Muistin eväät - toimintaa ruuan voimalla -hanke tuotti paljon tietoa ja materiaalia kaikkien käyttöön.
Ohjeet
- Ruokakolmio: ruokavalinnat - monipuolista (pdf)
- Ostoslista - monipuolista (pdf)
- Ruoka-aika! - ateriarytmi (a) (pdf)
- Ruoka-aika! - ateriarytmi (b) (pdf)
- Ruoka-aika! - ateriarytmi ja Monipuolista välipalaa (pdf)
- Annosmallit ja Proteiinia! (pdf)
- Annosmallit ja Monipuolista välipalaa (pdf)
- Monipuolista välipalaa (pdf)
- Ruokaviikkokalenteri - vinkit ja viikon ruokalista (pdf)
- Ruokaviikkokalenteri - viikon ruokalista (pdf)
- Ruokaviikkoni - annosmallit ja viikon ruokalista (A3) (pdf)
- Entä jos ruoka ei maistu? (pdf)

Oppaat
Vinkkejä ruokailuun ja arjen ruokavalintoihin:
- Syö ja juo hyvin -opas (pdf)
- Syö hyvin, jaksa paremmin -opas (pdf)
- Makumieltymykseni -vihko (pdf)
Ruoka toimintakyvyn edistäjänä:
Ideoita arkiruuan valmistukseen:
- Patakukko I -reseptiopas (pdf)
- Patakukko II -reseptiopas (pdf)
Muuta hyödyllistä
Terveyttä edistävä ruokavalio:
- ruokavirasto.fi
- kasvikset.fi: Herkuttele kasviksilla - kauden mukaan! (pdf)
- gery.fi: Kasvisesite (pdf)
- gery.fi: Proteiiniesite (pdf)
- maitojaterveys.fi: Proteiini-kalsiumesite (pdf)
Ikääntyneiden terveyden, toimintakyvyn ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistäminen:
Neuvot ja vinkit kotien arjen parantamiseksi:
Suomalaisen ruokakulttuurin asialla:
Käypä hoito -suositukset:
Iäkkäiden terveysliikuntaa: