Tietoa muistisairauksista ja aivoterveydestä

Toimiva muisti on tärkeä osa toimivaa arkea: tätä hetkeä, menneisyyttä ja tulevaa. Jokaisella on kokemuksia myös muistin pettämisestä.

Toistuessaan unohtaminen ja muistihäiriöt herättävät kysymyksiä ja huolta siitä, mistä muistin ongelmat johtuvat. Suurimmalla osalla unohtamisen taustalla on kiirettä, väsymystä ja keskittymisen tai motivaation puutetta.

Osalla kuitenkin ongelmat johtuvat etenevästä muistisairaudesta, johon tärkeää saada ajoissa asianmukaista hoitoa ja kuntoutusta. Vuosittain etenevän muistisairauden diagnoosin saa yli 14 500 suomalaista ja kaikkiaan sairastuneita on Suomessa jo lähes 193 000. Kenenkään ei pitäisi jäädä sairautensa kanssa yksin.

Muistiliiton sivuilta löydät tietoa niin muistista, aivoterveydestä ja muistisairauksien ennaltaehkäisystä kuin muistisairauksien hoidosta ja kuntoutuksesta sekä edunvalvonnasta.

Lue lisää:
Suomessa vuosittain yli 14 500 sairastuu johonkin dementoivaa sairauteen.

Suomen muistiasiantuntiojiden nettisivulta löytyy taulukko, josta voi perehtyä kuntakohtaisesti muistisairaiden määrään.

Taulukkoon pääset tästä


Terveillä elämäntavoilla voidaan tehokkaasti pienentää muistisairauden riskiä ja siirtää muistisairauden puhkeamista pidemmälle tulevaisuuteen. Esimerkiksi ylipaino, kohonnut kolesteroli ja korkea verenpaine ovat merkittäviä riskitekijöitä myöhäisiän dementialle ja Alzheimerin taudille. Kukin yksittäinen riskitekijä tuplaa riskin, ja kaikki kolme kuusinkertaistavat riskin verrattuna henkilöön, jolla ei ole yhtään riskitekijää

Lue lisää

Aivohuoltamosivulta löydät tietoa ja ohjeita aivoterveyden ylläpitämiseen.

Lue lisää: